Perşembe

Radyolojik Terimler


Radyolojik Terimler

Radyodiagnoz : Bir hastalığın teşhis ve tetkiki için radyoaktif madde ile vücutta araştırma yapma.

Ultrasonografi : Vücuda yollanan ses dalgalarının organlarda dönen ekolarının kaydedilmesi prensibi ile çalışan tanı yöntemi.

Manyetik Rezonans Görüntüleme : Vücut organlarının görüntüsünü oluşturmak için manyetik dalgalar ve radyofrekans kullanılır.

Bilgisayarlı Tomografi : Bilgisayarlı tomografi x ışını kullanılarak vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik teşhis yöntemi.

Koroneranjiografi : Kalp damarları (koronerarter) içine özel bir ilaç verip röntgen ışınları kullanılarak görüntülerinin alınması işlemidir.

Ekokardiyografi : Ultrasonik ses dalgalarıyla kalbin değişik yapılarını inceleme imkanı veren bir teşhis ve araştırma metodudur.Kalbin anatomisi ve fizyolojisi ile ilgili bilgiler verir.Bu yöntemle kalbin duvarlarını kapaklarını kalbe giren ve çıkan büyük damarla ve kalbi saran zarı incelemek mümkündür.Ayrıca kalbin pompa fonksiyonunu ve kan akış  profilleri ile ilgili yararlı bilgiler verir.

Endoskopik Retrograd Kolanjiopankretografi (ERCP) : Safra yollarının ve pankreasın hastalıklarının tanınmasında ve tedavisinde önemli bir rolü olan kombine endoskopik ve radyolojik prosedürdür.

Manyetik Rezonans Kolanjiopankretografi (MRCP) : MRCP , ERCP’ye benzer şekilde direkt kolanjiografik görüntüler elde edebilen yeni bir tekniktir.Kontrast madde kullanımına ve invazim bir girişime gerek duyulmaması nedeniyle MRCP’nin safra yollarının ve pankreas patolojilerinin tanısal amaçlı görüntülenmesinde kullanılabilecek yararlı bir yöntemdir.

Özefagogastrografi : Baryum sülfat yutturulduktan sonra özefagus ve midenin görüntülenmesi.

Histerosalpingagrafi (HSG) : Uterus (rahim) ve tuba uterinalarının X ışınları ile görüntülenmesi.

Mamografi : Memenin X ışını ile görüntülenmesi.

Lenfanjiografi : Lenf düğümleri ve lenf damalarlarının X ışınları ile görüntülenmesi.

İntravenözpyelografi (İVP) : Böbrek ve üriner sistemin X ışınları ile görüntülenmesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder